Zbrodnie na oliwie

Mój włoski podręcznik oliwiarza* mówi:

“la qualità nasce dal campo”- jakość rodzi się na polu. Oznacza to, że tam właśnie – czyli już podczas zbiorów – można popełnić masę błędów, od których zależy wartość i smak oliwy. Dla dobrego producenta te zasady są jak dekalog:

1.Oliwki powinny być zrywane z drzewa – tzn. być na tyle niedojrzałe, żeby nie opadały. W tym celu wyczesuje się je specjalnymi grzebieniami z gałęzi na rozłożone pod nimi siatki.
2.Oliwki powinny być przenoszone w dziurkowanych skrzynkach – na tym etapie muszą mieć dopływ powietrza
3.Oliwki powinny być tłoczone zaraz po zbiorach, maksymalnie do 24 /48 godzin, oczywiście odpowiednio przechowywane.
4.Gotowa oliwa ma swoich wrogów: dostęp światła, ciepła i powietrza. Ta zasada obowiązuje od momentu tłoczenia już zawsze (a więc w naszych domach również właśnie takie warunki powinniśmy oliwie zapewniać). Olej utlenia się gdy jest otwarty, gdy jest ciepło i jasno – wtedy traci i smak i bezcenne właściwości.

Oliwy w jasnym szkle są produkowane aby cieszyć oczy klientów swoim złotym kolorem. Ale dla oliwy to zbrodnia, zwłaszcza tej, która potem miesiącami stoi na sklepowych półkach (gdzie też jest i ciepło i jasno). Fakt, że oliwa ma długi okres przydatności do spożycia powoduje, że „przesiaduje” w sklepie w warunkach zabójczych dla jej bezcennych wartości.

Nie muszę zatem tłumaczyć, dlaczego bardzo ważną sprawą, na którą powinniśmy zwracać uwagę przy wyborze oliwy z oliwek jest jej butelkowanie (lub inne pakowanie) u producenta. Każde przelewanie wpływa na oliwę niekorzystnie. Producent to niestety nie koniecznie rolnik, który tłoczy i butelkuje oliwę bezpośrednio po zbiorach. Producentem są także duże zakłady, które skupują gotową już oliwę, tłoczoną z różnych odmian, a potem łączą je w jeden płyn zwany oliwą extravergine – bo przecież każda składowa była oliwą z pierwszego tłoczenia. 

A teraz trochę o zbrodniarzach.

…no bo skoro jedną oliwę nazywam prawdziwą, to jakaś musi być nieprawdziwa..? Jaka i dlaczego?? „Prawdziwość” tak określam podstawową cechę dobrej oliwy dlatego, że w tej dziedzinie handlu spożywczego dochodzi do całej masy zafałszowań. Uważa się wręcz, że to właśnie oliwa z oliwek extravergine jest jednym z najczęściej fałszowanych produktów spożywczych w UE. 

1.Nadwyżka oliwy z innych krajów (np. z Maroka, z Tunezji) trafia najczęściej do Hiszpanii ( bo tam produkuje się najwięcej oliwy) i do Grecji a potem do Włoch i albo jest mieszana z produkowaną we Włoszech oliwą, albo jest sprzedawana pod hasłem: Oliwa z Unii Europejskiej – w końcu trafiła do Włoch z Hiszpanii 😉 Opowiadano mi, że we Włoszech co jakiś czas wychodzi na jaw podobny precedens.

2.Fałszowanie oliwy to jednak najczęściej dolewanie oliwy gorszego sortu do oliwy extravergine, np. oliwy rafinowanej lub mieszanie oliwy z innymi olejami z nasion.

3.Częstym sposobem „zbrodniarzy” na wprowadzanie konsumenta w błąd jest etykieta zaprojektowana tak, aby kojarzyć się z najwyższej jakości oliwą, mimo iż w butelce znajduje się na przykład oliwa z wytłoczyn. Sama kiedyś dałam się nabrać na piękną puszkę z wielkim napisem “oliwa z oliwek”, która była właśnie oliwą z wytłoków. W błąd może też wprowadzać na przykład włosko brzmiąca nazwa lub użycie sformułowania “zapakowano w..” co najprawdopodobniej oznacza, że wyprodukowano ją zupełnie gdzie indziej.
Wczytując się w temat włos jeży się na głowie. Tania oliwa z marketu najczęściej niewiele ma wspólnego z prawdą, niestety często niewiele też z oliwą. Zainteresowanych zachęcam do prześledzenia informacji o zafałszowaniach, jakie można znaleźć w Internecie. Sama korzystałam z:

*Włoskiej publikacji Agencji Regionalnej Rozwoju Rolnego Abruzji „ Oliwa z oliwek extravergine. Łańcuch jakości od gaju oliwnego po rynek.” ( “L’olio extravergine di oliva. La filiera della qualità dall’oliveto al marcato” .Agenzia Regionale per i servizi di Sviluppo Agricolo Abruzzo)
Pracy doktorskiej p. Anny Dankowskiej „Wykrywanie zafałszowań oliwy z oliwek” (Uniwersytet Poznański), udostępnionej w Internecie.

Oraz innych artykułów, na przykład:
https://www.forbes.pl/life/travel/falszowanie-wloskiej-oliwy-rekordowy-wzrost-liczby-przypadkow/8b6yywd;
http://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/wlochy-skandal-z-falszowaniem-oliwy-i-sztucznym-barwieniem-oliwek,124928.html

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij :)
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Przechodząc do serwisu, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką prywatności.

Privacy Settings saved!
Ustawienia Prywatności

Odwiedzając dowolną witrynę internetową, dla polepszenia jakości usług może ona przechowywać lub pobierać informacje w przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz zarządzać tymi ustawieniami.

Te pliki cookie są niezbędne do działania witryny i nie można ich wyłączyć w naszych systemach.

W celu korzystania z tej witryny używamy następujących technicznie wymaganych plików cookie:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Pliki systemu zakupów wymagane do składania zamówień. W przypadku przetwarzania koszyka i zamówienia 2 pliki cookie będą przechowywane. Te ciasteczka są absolutnie niezbędne i nie można ich wyłączyć.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odrzuć wszystkie
Akceptuj wszystkie
Sklep Internetowy Rocket