Wyjątkowy tłuszcz

Za nami najbardziej tłusty okres w roku. Był Tłusty Czwartek, były Ostatki. Niektórzy się chwalą ilością pochłoniętych pączków, inni wolą nie liczyć 😉 To taki czas, że “podobno nie szkodzi ” 😉 Najważniejsze są jednak nasze codzienne nawyki, bo tylko poprzez rutynę żywieniową można mówić o prozdrowotnym wpływie poszczególnych produktów w naszej diecie. Z tej racji postanowiłam zebrać w jednym miejscu ten tłusty temat.

Wszyscy wiemy, że oliwa z oliwek jest zdrowa. Mamy podstawową wiedzę na temat tłuszczów w ogóle, że są niezbędne w naszej diecie, że rozpuszczają się w nich niektóre witaminy, że dzielą się na roślinne i zwierzęce (że te pierwsze są zdrowsze) i może jeszcze coś nam świta o kwasach tłuszczowych nasyconych i nienasyconych??

TŁUSZCZ jest WAŻNY!!!

Najpierw trochę chemii, ale krótko: jego cząsteczka składa się z glicerolu i 3 łańcuchów kwasów tłuszczowych, które w swoich strukturach wiążą atomy węgla wiązaniami pojedynczymi – i wtedy mamy do czynienia z tłuszczami NASYCONYMI – lub podwójnymi w tłuszczach NIENASYCONYCH.

Tłuszcze nasycone są pochodzenia zwierzęcego – np. masło czy smalec. Natomiast tłuszcze nienasycone można jeszcze podzielić na jednonienasycone (mają jedno podwójne wiązanie) lub wielonienasycone (mają więcej niż jedno wiązanie podwójne). Generalnie zaleca się, żeby tłuszcze nie przekraczały 30% kaloryczności naszej diety, w tym tłuszczom nasyconym oddajemy maksymalnie 10%.

Bohaterka mojego biznesu słynie z wysokiej zawartości kwasu oleinowego – jednonienasyconego kwasu tłuszczowego, któremu to wraz z obecnością licznych polifenoli, przypisuje się niezwykłe właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek.

Trafiłam ostatnio na genialną książkę. Może znacie? Napisała ją młoda gastroenterolog Giulia Enders a jej tytuł to „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała”. W prosty i zabawny sposób opisała ona fenomenalny narząd i jego fenomenalną funkcję. Bardzo polecam. Autorka obiecuje, że po tej lekturze „spojrzysz na siebie zupełnie nowymi oczami” 🙂 Ale wróćmy do tłuszczu. W tej książce znalazłam rozdział, który świetnie tłumaczy dlaczego powinniśmy zwrócić uwagę na swoje nawyki w tym temacie.

Po pierwsze wypiszmy kilka jego najważniejszych zadań w naszym organizmie. Poza tym, że w tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, E, D i K najważniejsze jest to, że:

– „tłuszcz jest najwydajniejszą energetycznie substancją (…) może związać dwa razy więcej energii w jednym gramie niż węglowodany czy białka;

– “organizm wykorzystuje tłuszcz do “opatulania” nerwów”;

– „z tłuszczu składa się też część potrzebnych nam hormonów”;

– „każda komórka naszego ciała jest otoczona błoną tłuszczową”.

Pewnie już nie pamiętacie z lekcji biologii, ale tłuszcze wchłaniają się w jelitach inaczej niż cukry czy białka. Tłuszcze transportowane są do serca przez naczynia limfatyczne. Właśnie z jelit zbierane są w największym limfatycznym przewodzie a stąd dostają się bezpośrednio do serca!! „Tłuszcz nie wykonuje „rundki” przez wątrobę! Do detoksykacji niebezpiecznego, złego tłuszczu dochodzi więc ewentualnie dopiero po tym, gdy serce energicznie wszystko to przepompuje dalej. (…) W ten sposób zły tłuszcz może nam bardzo zaszkodzić, za to dobry potrafi zdziałać cuda. Wydając kilkanaście złotych więcej na dobrą oliwę tłoczoną na zimno, mamy szansę maczać bagietkę w prawdziwie dobroczynnym balsamie dla serca i naczyń krwionośnych”- pisze Enders.

Ten sympatyczny, uśmiechnięty stworek na zdjęciu poniżej to uproszczony schemat budowy komórki oliwki. To zdjęcie pochodzi z kolei z mojego włoskiego vademecum oliwiarza*, z którego czerpię wiedzę zaraz po tym jak namęczę się z tłumaczeniem 🙂

„Uśmiech” to wakuola. Organella, która to właśnie zajmuje się magazynowaniem tłuszczu w oliwkowych komóreczkach. Poza tym drobniejsze kropelki gromadzą się także w cytoplazmie. Podczas tłoczenia oliwy, wszystkie te krople łączą się ze sobą i oddzielają od reszty – części stałej czyli oliwnej pasty. Z miąższu oliwki uzyskuje się aż 98-99% oliwy, z pestki jedynie 1-2%. Tym właśnie oliwa wyróżnia się spośród innych olejów roślinnych. Ten olej jest jakby sokiem owocu, podczas gdy inne oleje pozyskuje się z nasion (pestek). W przypadku oliwy używa się wyłącznie środków mechanicznych!! Nie trzeba stosować żadnych chemicznych procedur.

Pytanie tylko jak najlepiej wprowadzić do diety oliwę? Moja odpowiedź jest taka. Chcąc rzeczywiście pozyskiwać z oliwy to co najlepsze najlepiej ją spożywać na zimno. Jeśli podgrzewamy to krótko, smażymy – też krótko i na małym ogniu, żeby jej nie spalić. Jednak każdą potrawę można wzbogacić zimną oliwą poprzez wykańczanie. Tzn mając gotowy np. sos, na końcu polewamy zimną oliwą (sprawdzą się oliwy smakowe). Mając gotową porcję mięsa czy ryby – polewamy oliwą. Lejemy po makaronie, kaszy i ryżu. Sałata – to oczywiste. A chleb? Rzeczywiście posmarować się nie da. Ale czasem można zamienić posiłek z kanapki na porcje pokrojonych różności, a w oliwie rozlanej na talerzu maczać pieczywo. Wszystkiego smacznego!

*”L’olio extravergine di oliva. La filiera della qualita dall’olivieto al mercato.” Agenzia Regionale per I Servizi di Sviluppo Agricolo Abruzzo.

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij :)
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Przechodząc do serwisu, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką prywatności.

Privacy Settings saved!
Ustawienia Prywatności

Odwiedzając dowolną witrynę internetową, dla polepszenia jakości usług może ona przechowywać lub pobierać informacje w przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz zarządzać tymi ustawieniami.

Te pliki cookie są niezbędne do działania witryny i nie można ich wyłączyć w naszych systemach.

W celu korzystania z tej witryny używamy następujących technicznie wymaganych plików cookie:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Pliki systemu zakupów wymagane do składania zamówień. W przypadku przetwarzania koszyka i zamówienia 2 pliki cookie będą przechowywane. Te ciasteczka są absolutnie niezbędne i nie można ich wyłączyć.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odrzuć wszystkie
Akceptuj wszystkie
Sklep Internetowy Rocket