Produkcja oliwy extravergine – trochę historii

   Wyciskanie oliwy z oliwek?? Kto i kiedy na to wpadł, że w tych małych gorzkich kulkach może być coś tak cennego. Wiecie, że ten niezwykły olej to zapach historii sięgającej…. kilka tysięcy lat… przed naszą erą??? Wyczytałam, że prawdopodobnie “dzika oliwka (oleaster) została “udomowiona” po raz pierwszy w Palestynie w 4 wieku przed Chrystusem. Pierwotni rolnicy stopniowo zamienili dziki krzew w silne drzewo, wybierając i szczepiąc oliwki o najlepszych owocach, największej odporności i sile wzrostu, a także przycinając nadmiar zielonego drewna w celu skoncentrowania energii wegetatywnej na produkcji owocu. (…)

 Ludzie zbierali dzikie oliwki jako pożywienie i w jakimś momencie zaczęli wyciskać je dla oliwy. Albo może odwrotnie: ponieważ surowe oliwki są niezwykle gorzkie, niektórzy uczeni twierdzą, że najpierw oliwa służyła jako balsam do ciała, dopiero później zaczęto ją spożywać. Pierwszym narzędziem do wyciskania oliwy były kamienie, kształtem podobne do moździerza i tłuczka. Miazga, która powstała ze zmiażdżonych oliwek była następnie umieszczana w kamiennej misie. Oliwę wyciskano za pomocą nacisku płaskiego kamienia. Inni pierwsi producenci oliwy umieszczali pulpę oliwną w materiałowej torbie z której wykręcano olej.” *

Zdjęcie powyżej przedstawia młyn z początku XVIII wieku (Museo dell’Olio di CantinArte; Bucchianico, Italy). Kamienne koło, napędzane ruchem chodzącego w kółko osiołka, zgniatało oliwki na pastę.

Tym oliwnym mazidłem smarowano kolejne plecionki, które układano jedną na drugiej, po czym powoli zgniatano za pomocą masywnej belki.

Wyciśnięty płyn za pomocą rynienki zbierał się i wylewał lejkiem do dzbana. Lżejszy olej wypływał na powierzchnię i zbierany był za pomocą szerokiej, cieniutkiej łyżki. 

  Tak przez wieki powstawała oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.   

       A dzisiaj? Właściwie wystarczy wsypywać partiami oliwki do specjalnego zsypu i czekać, aż na końcu tej mechanicznej gąsienicy wyleje się złoty, cudownie pachnący płyn! Jednak etapy produkcji można spokojnie porównać do czasów starożytnych. Poza tym dziś wiemy o wiele więcej o oliwie i jej wrażliwościach. Współczesne frantoia są tak skonstruowane, żeby w procesie tłoczenia zminimalizować dostęp powietrza. Wszystko robią maszyny, począwszy od wywiewania liści i gałązek, przez mycie oliwek, rozdrabnianie i mielenie na pastę. Potem następuje wytłoczenie płynu z pasty, oddzielanie części stałej od płynnej i odwirowanie części wodnej od oliwnej. Na samym końcu powstaje złota oliwa, która jeszcze musi zostać przefiltrowana (oliwy niefiltrowane także można znaleźć w sprzedaży, jednak przez wzgląd na zawartość większych cząsteczek w płynie mają krótszy termin przydatności do spożycia i gorzej się przechowują).

W 2010 roku na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO została wpisana dobroczynna Dieta Śródziemnomorska. Nie chodzi tu tylko o jadłospis czy zdrowy styl życia. Chodzi właśnie o ten zapach historii.. o tradycję pozyskiwania tak wiekowych produktów jak oliwa i wino, o rybołówstwo czy rolnictwo, które towarzyszy człowiekowi od początku. To dziedzictwo tworzyło i tworzy kulturę tego regionu, kulturę wspólnoty, która pracuje na roli i zasiada do jednego stołu. W opisie na stronie UNESCO jest zdanie, które to najlepiej tłumaczy: “pod pojęciem diety śródziemnomorskiej rozumie się wszystko, co mieści się w przestrzeni między krajobrazem a stołem a więc także uprawę roślin, zbiór plonów, sposób produkowania żywności i wreszcie spożywanie jej. Bo dieta ( z gr. diajta) znaczy sposób życia.”

Mam nadzieję, że udało mi się tym artykułem sprawić, że w cudownym zapachu oliwy z oliwek poczujecie też jej niezwykłą historię, w której zawsze służyła człowiekowi jako największe dobro.

* tłum.fragm. “Extra Virginity” Tom’a Mueller’sa.  

Spodobał Ci się artykuł? Udostępnij :)
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Przechodząc do serwisu, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką prywatności.

Privacy Settings saved!
Ustawienia Prywatności

Odwiedzając dowolną witrynę internetową, dla polepszenia jakości usług może ona przechowywać lub pobierać informacje w przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz zarządzać tymi ustawieniami.

Te pliki cookie są niezbędne do działania witryny i nie można ich wyłączyć w naszych systemach.

W celu korzystania z tej witryny używamy następujących technicznie wymaganych plików cookie:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Pliki systemu zakupów wymagane do składania zamówień. W przypadku przetwarzania koszyka i zamówienia 2 pliki cookie będą przechowywane. Te ciasteczka są absolutnie niezbędne i nie można ich wyłączyć.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odrzuć wszystkie
Akceptuj wszystkie
Sklep Internetowy Rocket