Ta oliwa jest VERO, ponieważ:

Smakuje świeżością

Właśnie po tym smaku można poznać jej prawdziwość. Oliwa z oliwek powinna pachnieć niczym trawa czy liście i smakować świeżo. Powinna mieć w sobie nutę gorzką i pikantną (odczuwa się pieczenie w tylnej części języka, im bardziej intensywna oliwa tym go więcej). Gorzkość oliwy to jak najbardziej pożądana cecha. Jest jednak często mylona z dziwnym smakiem tanich mieszanek oliw dostępnych w marketach. Fenomen smaku prawdziwej oliwy powoduje, że różnica jest naprawdę wyczuwalna. Zaufaj swoim zmysłom. Jeśli oliwa ma dziwny, jakby zjełczały posmak lub pachnie i smakuje po prostu źle, to z pewnością nie jest dobra oliwa, nawet jeśli nazywa się extravirgine.

Jest bardzo zdrowa

Napisano już o tym dziesiątki opracowań. Ten niezwykły tłuszcz jest taki wyjątkowy dlatego, że pozyskuje się go w 98 % z miąższu owocu (z pestki jedynie 1-2 %). Dlatego wystarczy tylko wycisnąć olej z oliwek za pomocą środków mechanicznych! Inaczej jest w przypadku pozyskiwania olejów z nasion – to wymaga procedur chemicznych. Oliwie z oliwek dowiedziono całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Pokrótce można powiedzieć, że przeciwdziała powstawaniu niektórych nowotworów, chroni serce i układ krążenia, żołądek i układ pokarmowy, działa przeciwzapalnie, opóźnia procesy starzenia i wiele wiele innych. 

Jak to dobrze, że coś tak zdrowego jest takie pyszne 🙂

Pochodzi z regionalnej tłoczni

OLIWA, którą Wam proponuję pochodzi z Abruzji – regionu środkowych Włoch, nadmorskiego (Adriatyk) i górskiego (Apeniny Środkowe) zarazem. To fantastyczne połączenie, które uwielbiam we Włoszech. Zarówno w górach jak i nad morzem poznałam dobre, prawdziwe i regionalne tłocznie oliwy (wł. frantoio). Te wspaniałe miejsca zostały mi polecone (to ważne, wszak nie wszystkie tłocznie i nie wszystkie oliwy z oliwek są dobre tylko dlatego, że są z Włoch – i tu zdarzają się różni producenci). Tłocznia Frantoio Marino położona jest bliżej morza. Antonio i Nicoletta kontynuują rodzinną tradycję tej tłoczni, która sięga 1950 r. Oliwki w tym regionie to odmiany “Leccino” oraz “Gentile di Chieti”. Uwielbiam to miejsce i ich filozofię. Wiem, że stawiają na jakość. Poza tym jest tu swojsko, naturalnie! Tutaj jest ich dom, ich sad i grządka. Tu są zawsze miejscowi ludzie. W czasie zbiorów tłocznia aż się trzęsie od nieustannej pracy a zapach oliwy unosi się w promieniu kilometra. Uwielbiam też to, że właściciele wykorzystują inne świeże produkty z regionu do tłoczenia z własnego ogrodu! Tak powstają pyszne oliwy smakowe, jak choćby moja ulubiona pomarańczowa. Musicie spróbować! 🙂

Jest zakorzeniona w historii aż po starożytność!

To w oliwie jest także fascynujące, że od zarania dziejów (jej historia sięga nawet do 3000 r p.n.e ) towarzyszyła człowiekowi, przede wszystkim jako pożywienie ale także element kultu, paliwo, lekarstwo czy kosmetyk. To jeden z niewielu produktów spożywczych, który podobnie jak mąka czy wino pozostawał niezmieniony przez wieki. Do prawdziwej oliwy nie dodaje się nic, jedynie produkcja się zmieniła. Odbywa się za pomocą nowoczesnych maszyn, a jej etapy są tylko udoskonalone, aby powstały złoty płyn był jak najwyższej jakości i zachował jak najwięcej wartości. Fascynujące są także drzewa oliwkowe… Wiekowe ( żyją setki lat), często poskręcane w dziwaczne kształty i jakże odporne (choć oczywiście mają też swoje wymagania). One dają nam te pełne słońca owoce. Można je kochać tak, jak kocha się historię sztuki, bo pamiętają zamierzchłe czasy, a trwają z nami do tej pory…

Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z Internetu. Przechodząc do serwisu, zgadzasz się na użycie plików cookie zgodnie z naszą polityką prywatności.

Privacy Settings saved!
Ustawienia Prywatności

Odwiedzając dowolną witrynę internetową, dla polepszenia jakości usług może ona przechowywać lub pobierać informacje w przeglądarce, głównie w formie plików cookie. Tutaj możesz zarządzać tymi ustawieniami.

Te pliki cookie są niezbędne do działania witryny i nie można ich wyłączyć w naszych systemach.

W celu korzystania z tej witryny używamy następujących technicznie wymaganych plików cookie:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Pliki systemu zakupów wymagane do składania zamówień. W przypadku przetwarzania koszyka i zamówienia 2 pliki cookie będą przechowywane. Te ciasteczka są absolutnie niezbędne i nie można ich wyłączyć.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Odrzuć wszystkie
Akceptuj wszystkie
Sklep Internetowy Rocket